Ecografia Doppler vasculara
Ecografia Doppler Vasculară este o metodă imagistică prin care se poate evalua dacă durerile pe care le aveți au ca și cauză afectarea arterelor, venelor sau vaselor limfatice. Ea ajută la diagnosticarea bolilor cardio-vasculare, fiind cea mai accesibilă tehnică care evaluează starea vaselor sanguine, putându-se repeta fără riscuri ori de câte ori este necesar.
Examinarea ecografică Doppler-duplex vasculară, utilizează ultrasunetele atât în studiul „în scară gri” care permite evidențierea anatomiei vasului (traiectul, diametrul, grosimea și structura pereților vasculari, prezența ateromatozei, a trombilor, etc.), cât și cea în Doppler pulsat sau ecografia „spectrală”, codificată color, care oferă o gama mult mai largă de informații, bazată pe identificarea particularităților de deplasare a sângelui (sensul de curgere, viteză, forma coloanei de sânge, variațiile presionale și debitul de sânge prin vas) și a diferențierii anumitor tipuri de patologii sau malformații.
Ce se întâmplă la prima consultație?
În cadrul primului consult, medicul specialist de chirurgie vasculară va evalua acuzele recente ale afecțiunii pentru care v-ați adresat, circumstanțele lor de apariție, localizarea simptomelor, gravitatea, factorii de declanșare, ce determină ameliorarea, etc. Totodată, vor fi întrebări despre istoricul medical, bolile cronice asociate, modul de viață, regimul alimentar și tratamentul medicamentos folosit, intervenții chirurgicale anterioare și eventuala prezentă a bolilor cardio-vasculare, bolii varicoase, diabetului, hipertensiunii, etc., alergiile medicamentoase sau la alte substanțe, pe care le aveți.
Va fi util să aduceți documentele medicale anterioare pentru un istoric medical cât mai exact, (foi de externare, consulturi, rezultatul investigațiilor de laborator sau imagistice), ușurând semnificativ orientarea diagnosticului și stabilirea în mod cât mai eficient a strategiei medicale.
Faceți o listă a medicamentelor și suplimentelor pe care le luați în prezent (sau aduceți-le cu dumneavoastră). Informați medicul despre simptomele pe care le simțiți, în cazul în care nu tolerați vreunul din medicamente sau suplimente.
După această evaluare, urmează examinarea clinică ce se va efectua în poziție culcată, apoi ridicată în picioare, pe regiuni anatomice, cu accent asupra sistemului vascular.
Pentru sistemul arterial metodele de examinare clinice sunt: inspecția, palparea și ascultarea pulsurilor. Sunt consemnate prezența modificărilor cutanate, atrofia musculară, căderea părului, micoze la nivelul unghiilor și prezența modificărilor trofice cutanate (ulcere ischemice sau necroze, gangrene). Pulsurile arteriale în mod normal se palpează la diferite nivele de la gat până în picioare, în vederea excluderii unei eventuale afectări arteriale asociată unei patologii venoase.
Sistemul venos se încarcă gravitațional, de aceea venele varicoase se pot examina mai eficient stând în picioare. În acest scop folosim un suport solid peste care pacientul va stă în picioare sprijinindu-se de un mâner de siguranță și rotindu-se în diferite unghiuri de jur împrejur. Inspecția vizează tegumentele (pigmentație, modificări de culoare, modificări trofice, ulcere), prezența dilatațiilor venoase varicoase, venectaziilor, prezența edemelor (măsurarea circumferinței membrului afectat, comparativ cu a celuilalt) sau a ulcerelor gambiere.
Sistemul limfatic. Semnul principal al sistemului limfatic decompensat este edemul, adică umflarea membrelor, incluzând laba picioarelor și/sau a mâinii și a degetelor.
Examinarea clinică singură poate fi insuficientă, caz în care, se vor solicită investigații paraclinice și imagistice, în vederea confirmării diagnosticului și a evaluării gradului de severitate.
Ecografie Doppler-duplex vasculară, cea mai simplă, eficientă și accesibilă metodă cu ajutorul căreia se stabilesc modificările vasculare arteriale și venoase. Există cazuri în care, ecografic pot fi decelate afecțiuni care vor necesita investigații imagistice suplimentare: venografie, angio CT, angio IRM sau arteriografie.
Dr. Baciu Cornelia Mihaela
Cu o experiență în Chirurgie Vascular și Flebologie acumulată în țară, la Institutului de Urgență pt. Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu, Spitalul Fundeni și în cadrul stagiilor de specializare efectuate în străinatate (Mastricht, Genova, Milano, Cremona), am expertiză în efectuarea by-pass-urilor vasculare protetice și venoase, tratamentul ischemiilor acute și cronice, chirurgia anevrismelor de aortă abdominală, chirurgia carotidiană, accesul vascular pentru hemodializă, intervenții chirurgicale a varicelor atât prin metode clasice, cât și moderne, scleroterapie, terapia modernă a ulcerelor varicoase, tromboflebite, tromboze venoase profunde și a sindroamelor post-trombotice.
Site-ul dr. Baciu Cornelia Mihaela:
http://www.vascular-renew.ro/
Tel. programari: 0770.24.65.56
Program: Luni – Vineri: 15:00 – 20:00